Nedir bu ORYANTASYON’dan çektiğimiz!!!





… “Çalışan, kapıdan girip sekretere ‘günaydın’ dedikten sonra ORYANTASYON eğitimi almak üzere çalışacağı departmandan kendisine eğitim verecek AMİR kişi ile toplantı odasının yolunu tuttu. Olması gerektiği gibi, duvara yansıyan projektörün ışığında iş bilgisini göremedi. Bunun yerine amirinin, yüzünde beliren “Ne bekliyordun ki?” bakışıyla silkelendi ve gerçek dünyaya iniş yaptı. Amiri sırasıyla departmanlar çalışanlarla ilgili bildiği doğru yahut yanlış bilgileri ÇALIŞANA aktarıyordu:

“3.kattaki Yahya’dan uzak dur, borç ister ama geri ödemez.
2.katta pazarlamada, çalışan zayıf kız var ya; adı Nesrin. Aman sırrını paylaşma, seni ortaklardan Abdullah Bey’e ispiyonlar.
 Haa bu arada Ünal da Abdullah Bey’in şirket içindeki haberci kuşudur, benden söylemesi…”
Bu ve benzeri bilgilerin verildiği 2 saatlik sürede AMİR, şirket içinde oluşan olaylarda kimseyle paylaşamadığı dertlerini de çalışana iletmiş oldu. Neyse ki sonunda amir, bu bilgileri yeterli bulmuş olacak ki ORYANTASYON eğitimini bitirdi.
Çalışan, aldığı bilgiler karşısında sevinsin mi üzülsün mü bilemiyordu. Çünkü bu bilgiler onda sadece önyargıya sebep olacaktı. Oysa ona gereken şirketle ve işiyle ilgili bilgilerdi: Örneğin nerede oturacaktı, bina içindeki yerleşim düzeni ne idi, bağlı olduğu amir ya da kendisine bağlı olan asları kimlerdi, yapılacak işin detayları nelerdi, hangi konuda kiminle iletişimde olmalıydı.” …

         Gerçek bir hikayeyi de bana aktarıldığı şekilde sizinle paylaşıyorum: Yüksek lisans öğrencisi, aynı zamanda bir ÇALIŞAN olan isimsiz arkadaşımız, görev yapmakta olduğu şirkette, İnsan Kaynakları departmanında çalışan arkadaşı tarafından bilgilendirilir. Şu tarihte şu kadar kişi işten çıkarılacaktır. Bunların arasında onun da adı vardır ve önlemini alsa iyi olacaktır. Bunu duyan isimsiz ÇALIŞAN yaklaşık 2 senedir o şirkettedir ve ORYANTASYON eğitimi için beklemektedir. Kendisinin işe alındığı dönemde başka kimsenin işe alımı yapılmadığı için gelecek ay işe alınması planlanan kişi ile ORYANTASYON eğitimi almasına karar verilmiştir ancak o ayın başında da işten çıkarılması planlanmaktadır. Oysa o, yaklaşık iki senelik zaman diliminde bunu beklemiş, işten çıkarılması durumuna üzüldüğü kadar da bu eğitimi alamamış olmaya üzülüyor.


Nedir bu Oryantasyon acaba?
Aslında teorideki gibi uygulandığında güzel sonuçlar alınan ancak pek çoğumuzun yanından bile geçemediği bir uygulamadır efendim.  Diğer bir adı “İşe Alıştırma” olup, nadiren sağlıklı bir şekilde uygulandığı görülmüştür. Bilimsel açıklaması aşağıdaki gibidir:
Vikipedi, özgür ansiklopedi der ki;
Oryantasyon; yönlendirme, yön verme, kılavuzluk etme, Fransızca orientation sözcüğünün Türkçe söylenişi. Genellikle bir iş terimi olarak kullanılır. İplik üretiminde, ipliği oluşturan liflerin birçok kez çekilip uzatılarak birbirlerine paralel hale getirilmesi işlemine de oryantasyon denir.
Köken
Sözcük, Fransızca doğu anlamındaki orient sözcüğünden kökenlenmiştir. Anlamı, doğuya yönelmek veya yönünü doğuya ayarlamak şeklindedir.
İşletmelerde Oryantasyon (yönelim) Eğitimi
Çalışma yaşamına yeni başlayanlara veya işletme içinde görev konumları değişen personele uygulanan eğitime oryantasyon eğitimi denilmektedir. Yeni işin gereği olarak, yeni bilgilerin edinilmesi, düşünsel ve bedensel becerilerin kazandırılması maksadıyla uygulanan eğitsel programlardır.
Kaynaklar ve Dipnotlar
1.       ^ "TDK Güncel Türkçe Sözlük". Türk Dil Kurumu. 30.03.2007.
2.       ^ "Fransızca - Türkçe Sözlük". Sözlük.net. 30.03.2007.
3.       ^ "Viskon". Türk Textiles. 30.03.2007.
4.       ^ "Orient". Çevrimiçi Etimoloji Sözlüğü. 30.03.2007.

Blogu açtığımdan bu yana 144 kelimeyi aşmayacak yazılar hazırlamaya özen gösteriyorum. Ancak bu konudan uzunca bahsetmek istedim; çünkü aktarılacak çok fazla minik hikayem vardı. Sizlerin de varsa bu konuda hakkındaki deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyorum.

1 yorum:

  1. Oryantasyon eğitimi şimdiye dek 2 kez aldım ilk i defacto da ikincisi şimdiki şirketimde.
    Defactonun oryantasyonu bir bilgisayar programı üzerinden veriliyordu. De Facto ne anlama gelir,De facto nun harflerinin açılımı nedir ve ürünlerin bedenleri, kumaşları hakkındaki bilgileri o oryantasyon programından ediniyorduk.
    Şuan ki şirketimde de işimiz gereği bilmemiz gereken teknik ifadelerin açılımlarını,mesleğimizin nasıl bir meslek olduğunu neyle karşılaşacağımızı öğrendik.Gelecek vadeden bir iş olduğu söylendi.En son olarakta biz stajyerleri için,
    çıkış saatinden önce çıkmamamız gerektiği söylendi sonra da İstiklal Marşı,Kapanış işte :).

    YanıtlaSil