Çalışanların yüzde 77'si zam bekliyor



İnsan kaynakları danışmanlık şirketlerinden Randstad, "Global iş dünyası eğilimleri" raporunun dördüncüsünü yayımladı. Araştırmaya göre çalışanların yüzde 77'si 2013'te zam almayı umuyor

İş dünyasının nabzını ölçmeye yönelik 10 yıldır 'Workmonitor' adıyla yılda dört kez global iş dünyası eğilimlerini araştıran insan kaynakları danışmanlık şirketi Randstad, 2012'nin son araştırmasını yayımladı.Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye'nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan bu yılın son araştırmasında önemli bulgular ortaya çıktı.18-65 yaş aralığındaki binlerce çalışanın katıldığı araştırmaya göre Türkiye'de çalışanların yüzde 77'si 2013'te zam bekliyor.


% 76'SI ÖDÜLLENDİRİLMEK İSTİYOR
Çalışanların beklenti, eğilim, hassasiyet ve güvenlerinin takip edildiği Workmonitor araştırmasında işverenlerinden maaş artışı bekleyenlerin oranı Hong Kong'da yüzde 95, Arjantin'de yüzde 94.5, Malezya'da yüzde 94, Hindistan'da yüzde 93, Avustralya'da yüzde 75, ABD'de yüzde 69, İngiltere'de yüzde 61, Almanya'da ise yüzde 57.Maaş artışının yanı sıra çalışanların yüzde 76'sı 2012'deki iş yükleri ve ulaştıkları başarılara dayanarak, finansal bir ödül ya da bir seferlik ikramiye hak ettiklerini düşünüyor. Ancak yine küresel olarak yalnızca yüzde 53'lük çalışan grubu bir ödül almayı gerçekte umut ediyor.

TÜRKLER KARİYER PEŞİNDE
Araştırmanın önemli bulgularından biri de gelecek planları üzerine. Sonuçlar, tüm dünyadaki çalışanların yarısının 2013'te kariyerlerine odaklanarak, planlarını bu yönde yaptıklarını ortaya koydu. Meksika, Hindistan ve Arjantinli çalışanların ortalama yüzde 80'i kariyerlerine odaklanırken, Türkiye'de bu oranın yüzde 60'larda olduğu saptandı. 2010 yılına kıyasla Avrupalı çalışanların yeni yılda işverenlerinden hediye beklentisi ise daha düşük seviyelerde. 2013'te en çok Hollandalı çalışanlar hediye almayı beklerken, onu Hindistan, Çin, Arjantin takip ediyor. Türkiye'de ise oran yüzde 39.
"AVRUPA'DA DURUM KÖTÜ"
Sonuçlara göre dünyada çalışanların yüzde 60'tan fazlası kendi ülkelerindeki ekonomik durumu 'kötü' olarak nitelendiriyor. Özellikle Yunanlı çalışanların yüzde 98'i bu görüşü savunurken, İspanya'da bu oran yüzde 96, Macaristan ve İtalya'da da yüzde 94.

EN UMUTLULAR BREZİLYA'DA
Araştırmada önemli bulguların yer aldığına dikkat çeken Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, 2013 planlarının yapıldığı bugünlerde, küresel araştırmaya katılan çalışanların yüzde 70'ten fazlası ülke ekonomilerindeki olaylara karşın, işverenlerinin finansal açıdan iyi durumda olduğunu söyledi. Çalışanların yeni yılda işverenlerinin finansal performansının daha da iyileşeceğini umduğunu vurgulayan Yaka, bu görüşte olanların yüzde 86'lık oranla en fazla Brezilya'da bulunduğunu belirtti. Yaka, sözlerine şöyle devam etti: "Bu oran Hindistan'da yüzde 92, Hong Kong'ta yüzde 91, Türkiye'de yüzde 73, Yunanistan'da ise yüzde 32."


http://m.haber7.com/ sitesinden alınmış haberdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder