Kariyer resmini çizdiniz mi?



Öğrencilik hayatımızın başlangıcında hepimizin hayalleri vardı. Kimimiz doktor, kimimiz öğretmen olmayı hayal ettik. En havalı meslekti bazen seçtiğimiz, bazense gerçeklikten uzak hayallerimiz oldu. Örnek olarak kendi yeğenim Ömer’in hayalini sizlerle paylaşıyorum. Kendisi 7 yaşında ve ilkokul 1’i okuyor. Kariyer hayali şimdilik UZAY İTFAİYECİSİ olmak.


Ancak gelişen teknoloji, zorlaşan yaşam şartları herkesi hayallerine kavuşturmuyor. Birçoğumuzda, kendimizi tanıdıkça ve geliştirdikçe hedeflerimizi değiştirdik. Buna göre yapılması gereken değişen hedeflerimize göre kariyerimizi planlamaktır.
Pek çok çalışan çalıştığı şirketin kendisine görevine göre eğitim aldırmasını bekliyor. Oysa kariyerimizin gelişimi ve ilerlemesinin kontrolü tamamen bizim elimizde. 

Seçtiğimiz hedef her ne ise buna göre eğitimler almalıyız. Çeşitli kurs, seminer ve sertifika programlarına katılarak kendimizi hedefimize yakınlaştırabiliriz. Bunu yanı sıra konumuzla ilgili her ay belli sayıda kitap okuma hedefi koyarak, daha fazla bilgi sahibi olabiliriz. Bunun yanı sıra makale, dergi ve yayınları takip etmek faydalı olacaktır. Günlük çalışma performansımızı takip ederek kendimizden geri dönüş almamız, hedeflerimize giden yolda bize artı katacaktır. Her gün aynı performansı gösteremeyiz ancak yaptığımız işleri takip ederek, günlük performansımızı ölçmemiz işe yarar. Önceki gün istediğimiz kadar etkin olmasak da sonraki gün bunun farkında olmak daha etkin ve verimli bir gün geçirmemizi sağlayabilir.

İşe kendimize bu soruyu sorarak başlayabiliriz: “Kendimi geliştirmek için neler yapabilirim?”

1 yorum: