LAURIE NICHOLS’IN FİRMASI

Metal parçaları üreten bir firma, son beş yılda önemli ölçüde büyüme göstermiştir. Laurie Nichols işe iki işçi ve 20. 000 dolarlık satış hacmiyle başlamıştır. Bugün çalışan işçi sayısı 65 ve bu yıl beklenen satış hacmi 1. 250. 000 dolardır. İlk yıllarda her işçiden ne beklendiği açıktı. Herkes her şeyi yapmayı bilirdi ve zaten onlardan beklenen de buydu. Ancak bugün durum farklıdır ve Bayan Nichols her işçiye yerine getirmesi gereken görevleri açıkça belirten birer yönerge göndermesi gerektiğinin farkındadır.



Üstelik ne iş yapacağı tam olarak bilinmeden işe eleman almak da giderek zorlaşmaktadır. Adaylar işte kendilerini hangi görevlerin beklediği hakkında hiç bilgi sahibi olmadan firmaya katılmada isteksizlik göstermektedirler. Öte yandan adayların o işyerinde ne yapacakları ayrıntılarıyla bilinmeden, onların hangi nitelikleri taşımaları gerektiği de bilinememektedir.

Bayan Nichols firması için iş tanımları ve iş gerekleri hazırlamaya karar verir. Bu formların; personel arasında ortaya çıkan sorumluluklarla ilgili anlaşmazlıkları ortadan kaldıracağına, yapılacak işin organize edilmesini kolaylaştıracağına, personel adaylarının başvurdukları işin görevlerine ilişkin bilgi edinmelerini sağlayacağına ve seçim kararlarının daha isabetli olmasına yarayacağına inanmaktadır.

Küçük işletmelerle çalışan bir danışman ona, karar alması gereken bir dizi konu sıralar. Bunların başında; gerekli bilgileri toplayıp iş tanımları ve iş gerekleri yazmaktan kimin sorumlu olacağı (Laurie Nichols mı, bir danışman mı, gözetimciler mi yoksa işi yapmakta olan işçiler mi) , bilgilerin ne yolla toplanacağı (gözlem mi, anket mi, mülakat mı) , iş tanımları ve iş gereklerinde ne derece ayrıntılara inileceği gelmektedir.


Kaynak: T. L. Leap&M. D. Crino (1989) . Personnel/Human Resource Management. New York: Macmillan Pub. Com., 152.


Kaynak: http://notoku.com/02-is-analizi/#ixzz2Gx1G65Xf
NotOku.com'a teşekkürler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder